A szőlőfajták adottságai és a fajtamegválasztás főbb szempontjai
Abstract
Napjainkban a világon több ezer fajtát tartunk nyilván, melyek egy része világfajta, más részük, mint regionális, vagy helyi fajta ismert. A fajták száma folyamatosan változik, bővül. Egyes fajták a termesztésből eltűnnek, míg számos új fajtát nemesítenek is. A szőlőfajták ennyire összetett rendszerében nehéz eligazodni és sok esetben az adott termőhelynek megfelelő szőlőfajta megválasztása is komoly kérdéseket vet fel a gyakorló szakemberek körében. Mivel a hazai, un. nemzeti fajtalistán még napjainkban is száznál több bor- és csemegeszőlő- fajta szerepel és sok borvidéken igen nagyszámú fajta telepítése lehetséges, a gyakorló szakemberek számára rendkívül fontos, hogy valamilyen szempontok szerint ezeket értékeljük, csoportosítsuk, esetleg rangsoroljuk. A következőkben ezeket a fő szempontokat mutatjuk be.