Show simple item record

dc.contributor.authorAngler, Kingahu
dc.date.accessioned2019-10-03T07:45:51Z
dc.date.available2019-10-03T07:45:51Z
dc.date.issued2019
dc.identifiermtmtid 31334030
dc.identifier.urihttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/23198
dc.descriptionA tananyag készült az EFOP 3.4.3.-16-2016-00005 számú "Korszerű egyetem a modern városban: Értékközpontúság, nyitottság és befogadó szemlélet egy 21. századi modellben" pályázat B3 komponense "Rövid ciklusú képzések és szakfejlesztés az agrárképzési területen a fenntarthatóság jegyében" projektelem keretében.hu
dc.description.abstractA bor több évezredes civilizációs, kulturális termék, élvezeti cikk, az életöröm kifejezője, ugyanakkor mezőgazdasági portéka, eladásra szánt áru. A bor szakrális szerepe, történelmi hagyományai miatt a magas-kultúra részévé vált a világ legtöbb pontján, – így a magyar kultúrának, történelmi örökségünknek is szerves részét képezi. A bor az italok között ugyancsak kivételes helyet foglal el, hiszen maga az alapanyag, – a kizárólag a megfelelő éghajlattal és talajjal rendelkező helyeken megtermő – szőlő is különleges. De fokozza értékét a szőlőhöz, a borkészítéshez fűződő legendák, tradíciók, a borfogyasztáshoz kötődő rítusok sokasága, az előállításához szükséges szakértelem, a gasztronómiával való párosítás élvezete. Mindehhez társul továbbá a vidéki, természetközeli élet hangulata, a táji szépség, a kézművesség, a folklór, a helyi ételspecialitások. Mindezek következtében a bor termőhelye a helyiek szemében növeli az identitástudatot, a bort kedvelő turisták számára pedig vonzerőnek számít. A borfogyasztás az elmúlt két évtizedben erősen átalakult hazánkban: a mennyiségi bortermelés helyett fokozatosan teret hódított a nívós bortermelés és a minőségi, kulturált borfogyasztás. „Igénnyé vált a borok ismerete (…) a minőségi ellenőrzött termékek keresése.”(Angler, 2015) A bor fogyasztása ugyanakkor továbbra is a tömegkultúra része; a mindennapi alkoholfogyasztás-motivált kocsmázótól a kulturált, értő kóstolóig széles a skála. A bor mindenki által ismert, sokak számára kedvelt szeszesital. Fogyasztása elsősorban otthon, vendéglátóhelyeken, illetve a borvidékek felkeresése során a borosgazdák pincéiben történik. A kulturált borfogyasztás lényege a fogyasztás választéka, módja és mennyisége. A gasztronómiai élvezet teljességéhez a minőségi borokon túl, a kóstolt italokhoz fűződő alapvető ismeretek is hozzátartoznak. A vendéglátás keretei kedvező lehetőséget nyújtanak a borról alkotott általános pozitív kép kialakítására, az értő borfogyasztás elősegítésére. Ennek köszönhető, hogy a borhoz kapcsolódó különböző rendezvények iránti érdeklődés jelentősen megnőtt az elmúlt években. A borhoz kapcsolódó minden rendezvény megszólítja a fogyasztókat, ha az adott rendezvény jól szervezett, érdekes, a vendég jól érzi magát, pozitív érzelmek alakulnak ki benne a kóstolt borokkal, megismert termelőkkel, borvidékkel kapcsolatban. Egy jól sikerült rendezvényen résztvevő vendég pedig turistaként elutazik, vagy visszatér a megkedvelt borvidékre. Ezek az alapos felkészültséget igénylő rendezvények igazi marketingeszközként jelennek meg a magyar bor és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében. Mindez tehát a borturizmusra is ösztönző hatást fejt ki.hu
dc.publisherPTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karhu
dc.subjecte-learning tananyaghu
dc.titleVendégfogadás a borosgazdánálhu
dc.typekönyvhu
dc.contributor.departmentPTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karhu


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record