• Login
    View Item 
    •   DSpace Home
    • PTE Publikációs Adatbázis
    • Egyéb publikációk és alkotások
    • Kultúratudomány, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (E)
    • View Item
    •   DSpace Home
    • PTE Publikációs Adatbázis
    • Egyéb publikációk és alkotások
    • Kultúratudomány, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (E)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vendégfogadás a borosgazdánál

    Thumbnail
    View/Open
    Tananyag (PDF) (7.405Mb)
    Date
    2019
    Author
    Angler, Kinga
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    A bor több évezredes civilizációs, kulturális termék, élvezeti cikk, az életöröm kifejezője, ugyanakkor mezőgazdasági portéka, eladásra szánt áru. A bor szakrális szerepe, történelmi hagyományai miatt a magas-kultúra részévé vált a világ legtöbb pontján, – így a magyar kultúrának, történelmi örökségünknek is szerves részét képezi. A bor az italok között ugyancsak kivételes helyet foglal el, hiszen maga az alapanyag, – a kizárólag a megfelelő éghajlattal és talajjal rendelkező helyeken megtermő – szőlő is különleges. De fokozza értékét a szőlőhöz, a borkészítéshez fűződő legendák, tradíciók, a borfogyasztáshoz kötődő rítusok sokasága, az előállításához szükséges szakértelem, a gasztronómiával való párosítás élvezete. Mindehhez társul továbbá a vidéki, természetközeli élet hangulata, a táji szépség, a kézművesség, a folklór, a helyi ételspecialitások. Mindezek következtében a bor termőhelye a helyiek szemében növeli az identitástudatot, a bort kedvelő turisták számára pedig vonzerőnek számít. A borfogyasztás az elmúlt két évtizedben erősen átalakult hazánkban: a mennyiségi bortermelés helyett fokozatosan teret hódított a nívós bortermelés és a minőségi, kulturált borfogyasztás. „Igénnyé vált a borok ismerete (…) a minőségi ellenőrzött termékek keresése.”(Angler, 2015) A bor fogyasztása ugyanakkor továbbra is a tömegkultúra része; a mindennapi alkoholfogyasztás-motivált kocsmázótól a kulturált, értő kóstolóig széles a skála. A bor mindenki által ismert, sokak számára kedvelt szeszesital. Fogyasztása elsősorban otthon, vendéglátóhelyeken, illetve a borvidékek felkeresése során a borosgazdák pincéiben történik. A kulturált borfogyasztás lényege a fogyasztás választéka, módja és mennyisége. A gasztronómiai élvezet teljességéhez a minőségi borokon túl, a kóstolt italokhoz fűződő alapvető ismeretek is hozzátartoznak. A vendéglátás keretei kedvező lehetőséget nyújtanak a borról alkotott általános pozitív kép kialakítására, az értő borfogyasztás elősegítésére. Ennek köszönhető, hogy a borhoz kapcsolódó különböző rendezvények iránti érdeklődés jelentősen megnőtt az elmúlt években. A borhoz kapcsolódó minden rendezvény megszólítja a fogyasztókat, ha az adott rendezvény jól szervezett, érdekes, a vendég jól érzi magát, pozitív érzelmek alakulnak ki benne a kóstolt borokkal, megismert termelőkkel, borvidékkel kapcsolatban. Egy jól sikerült rendezvényen résztvevő vendég pedig turistaként elutazik, vagy visszatér a megkedvelt borvidékre. Ezek az alapos felkészültséget igénylő rendezvények igazi marketingeszközként jelennek meg a magyar bor és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében. Mindez tehát a borturizmusra is ösztönző hatást fejt ki.
    URI
    http://pea.lib.pte.hu/handle/pea/23198
    Collections
    • Kultúratudomány, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (E) [13]

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

    My Account

    LoginRegister

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV