A vendéglátás időszerű kérdései
Abstract
A GINOP-5.3.5-18-2019-00104 számú projekt keretében az elmúlt 2 évben számos területen volt lehetőségünk a Dél-Dunántúli Régió vendéglátásban és turizmusban érintett vállalkozásaival kapcsolatba lépnünk, és különböző oktatási és/vagy kutatási projektben együttműködnünk. A partnerek hamar felismerték azt, hogy mindannyiuk számára rendkívül fontos a projekt azon fő célkitűzése, hogy a szakképzés még hatékonyabb és jövőorientáltabb legyen. 2020. október 1. - november 10. között kérdőíves felmérést végeztünk a vendéglátáshoz köthető cégek vezetői és munkatársai körében, aminek kapcsán cégének működési kihívásaira és a hazai és nemzetközi vendéglátás jövőjével kapcsolatos véleményére voltunk kíváncsiak. A kötetben megjelenő több tanulmányt is megalapozó kérdőíves vizsgálat a Dél-dunántúli régió területére terjedt ki. Első körben közvetlenül közel 800 címre lett eljuttatva a kérdőív, de az alacsony kitöltési hajlandóság miatt több szakmai szervezet segítségét is kellett kérni a tervezett 200 db kitöltési szám eléréséhez. Jelen kötetünk döntően ezen kutatásunk eredményére épül, de érint más, a vendéglátáshoz szorosan kapcsolódó témát is. Az elemzéseket további háttérelemzések követik, illetve az egyes témakörök kutatási eredményeire alapozva több tudományos igényű tanulmány készítése is várható.
Az elmúlt 2 év rendkívül nehéz helyzet elé állította az ágazat dolgozóit. Éppen ezért különösen fontos látni azt, hogy hogyan vélekednek Ők, a szakma képviselői a vendéglátás jövőjéről. A világméretű járvány hónapokra ellehetetlenítette az ágazatot, a munkavállalók széles körét pályaelhagyásra kéztette, és számos komoly kihívás elé állította a vállalkozások vezetőit. Reméljük, hogy jövő- és gyakorlatorientált tanulmányainkkal magunk is hozzá tudunk járulni az ágazat további fejlődéséhez. Köszönjük a projekten belüli partnereinknek, a Baranya Megyei Vállalkozói Központnak és a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületének az együttműködést. Ennek eredményeként számunkra olyan kutatási, és tananyagfejlesztési lehetőségek nyíltak meg, melynek eredményeként reálisabb ismeretekkel rendelkezünk a vendéglátás területén tevékenykedő vállalkozásokról, és piaci viszonyokhoz jobban igazodó, gyakorlatorientált képzést tudunk megvalósítani.