Show simple item record

dc.contributor.authorBarócsi, Zoltánhu
dc.date.accessioned2019-10-03T08:25:59Z
dc.date.available2019-10-03T08:25:59Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/23201
dc.descriptionA tananyag készült az EFOP 3.4.3.-16-2016-00005 számú "Korszerű egyetem a modern városban: Értékközpontúság, nyitottság és befogadó szemlélet egy 21. századi modellben" pályázat B3 komponense "Rövid ciklusú képzések és szakfejlesztés az agrár képzési területen a fenntarthatóság jegyében" projektelem keretében.hu
dc.description.abstractAz újborok kierjedését és természetes tisztulását követően egy tükrös tisztaságú, fogyasztásra alkalmas italt kapunk, amely azonban fizikai-kémiai és mikrobiológiai tulajdonságait tekintve nem tekinthető stabilnak, vagyis a borokban innentől kezdődően számtalan olyan átalakulás mehet végbe, amely annak minőségét, összetételét, érzékszervi tulajdonságait kedvező, vagy kedvezőtlen irányban megváltoztatja. A borok esetében az tehát alapvető elvárás, hogy tiszták és tükrösek, szabad szemmel látható zavarosságot pedig ne tartalmazzanak. Abban az esetben, ha egy termék folyóborként kerül értékesítésre vagy fogyasztásra, a tisztasági követelménynek legalább meg kell felelni. A kiszerelt, jellemzően palackba töltött borok esetében a tisztasági előírásoknak való megfeleltetés önmagában nem elégséges alapkövetelmény, ezeknek a termékeket a palackozást megelőzően stabilizálni is szükséges. Stabilizálás alatt azokat a technológiai beavatkozásokat értjük, amelyek az egyes borok kémiai összetételének, fizikai tulajdonságainak és mikrobiológiai jellegzetességeinek megőrzésére, rögzítésére irányulnak. A borok esetében alapvető fogyasztói elvárás tehát az áttetszőség, bármilyen bortípusról is legyen szó. Meg kell azonban jegyezni, hogy a színanyagok jelenléte miatt a vörösborok némileg kisebb tisztasági fok mellett is elfogadhatók az érzékszervi bírálatokon, a fehérborok/rozék viszont mindennemű szemmel látható zavarosságtól mentesek, vagyis szakmai nyelven tükrös tisztaságúak kell, hogy legyenek. Zavarosságok a borok esetében a folyadékfelszínen (pl. élesztőhártya, virágosodás), vagy a borban szétszórtan, diszpergáltan is előfordulhatnak. Az újborok általában lényegesen több zavarosító anyagot (növényi maradványok, elpusztult élesztők) tartalmaznak, mint az idősebb, letisztult termékek. A borokban ugyanis egy folyamatos öntisztulás megy végbe, köszönhetően a benne található, kisebb-nagyobb méretű zavarosító anyagok ülepedésének. A tisztulási folyamat egyes technológiai beavatkozások révén (pl. szűrés, szeparálás) felgyorsítható, így hamarabb eljuthatunk a palackozás alapvető követelményeként megfogalmazható tiszta és stabil borig. A borokban előforduló zavarosságok mikrobiológiai vagy kémiai eredetűek (kolloidális zavarosító anyagok) lehetnek. A hagyományosa borkészítési technológiában a borokat fahordóban érlelték és elegendő időt hagytak arra, hogy az egyes termékek spontán tisztuljanak és stabilizálódjanak, bármilyen technológiai beavatkozások, derítőszerek és szűrések nélkül. Ez a módszer a mai napig alkalmazható, különösen a száraz vörösborok esetében, azonban a modern kor megnövekedett elvárásainak a legtöbb borászat úgy igyekszik megfelelni, hogy új technológiákkal, beavatkozásokkal gyorsítják fel a borok stabilizálódásának folyamatát. Az egyetlen olyan zavarosság, vagy kiválás, amely a szakma és a fogyasztók számára is elfogadható és tolerált palackozott borok esetében, nem más, mint a vörösborok színanyag kiválása, amely megelőzésében, hosszú távon működő, hatékony módszer nem ismert. Az érlelt, idős vörösborokat fogyasztás előtt levegőztetni és dekantálni szükséges, ez utóbbi célja a színanyag üledékről való átfejtés. 4-5 éves, palackos érlelésű vörösborok esetében kis mennyiségű színanyag kiválása gyakorlatilag elkerülhetetlen.hu
dc.language.isohunhu
dc.publisherPTE KPVKhu
dc.subjecte-learning tananyaghu
dc.titleBorok készre kezelése és palackozásahu
dc.typekönyvhu
dc.contributor.departmentPTE KPVK VI Élelmiszergazdasági és Turisztikai Tanszékhu


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record