Olajos magvak analitikai vizsgálata
Abstract
A vizsgálat során célul tűztük ki az olajos magvak összetételének elemzését, különös tekintettel a resveratrol tartalmuk meghatározására. A vizsgálataink kiterjedtek a mustármagokban található fehérjék meghatározására valamint illóolaj tartalmuk és egyes baktériumokra gyakorolt hatásaik vizsgálatára.
A legnagyobb mennyiségű resveratrolt a napraforgómag estében tudtuk kimutatni (0,0398?0,01mg/100g), emellett a mandulában (0,0176?0,021mg/100g) és a pörkölt földimogyoróban (0,022?0,013mg/100g) valamint a vad fekete mustármagban (0,023?0,007 mg/100g) is találtunk resveratrolt. Az ipari pörkölés hatására az földimogyoró magvakból kimutatható resveratrol mennyisége növelhető.
A mustármagokban a Ran BP1 domain containing protein, a serpin-6 prekursor, a glukán szintetáz, a steroleosin valamint az Mpt5 fehérje azonosítottunk.
A vad fekete mustármag szignifikánsan több illóolajat tartalmaz, mint a vizsgálatba bevont többi minta. Az illóolaj komponensek identifikálása során a következőket azonosítottuk: piperilin, limonen, dipiperin, cineol, terpinen-4-ol.
Vizsgálataink alapján a mustármagőrlemények egyes baktériumokkal szemben antimikrobiális hatással bírnak. A Salmonella és az Escherichia coli esetében igen erős bakteriosztatikus hatást tapasztaltunk.