Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2014-06-01T14:39:58Z
Évszám2013
Szerző Gubicskóné Kisbenedek Andrea
MTMTID:
10016242
Webcímhttps://pea.lib.pte.hu/handle/pea/7341
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénOlajos magvak analitikai vizsgálata
Az értekezés címe angolulAnalytic evaluation of oilseeds
A tézisek címe az értekezés nyelvénOlajos magvak analitikai vizsgálata
A tézisek címe angolulAnalytic evaluation of oilseeds
Absztrakt az értekezés nyelvénA vizsgálat során célul tűztük ki az olajos magvak összetételének elemzését, különös tekintettel a resveratrol tartalmuk meghatározására. A vizsgálataink kiterjedtek a mustármagokban található fehérjék meghatározására valamint illóolaj tartalmuk és egyes baktériumokra gyakorolt hatásaik vizsgálatára. A legnagyobb mennyiségű resveratrolt a napraforgómag estében tudtuk kimutatni (0,0398?0,01mg/100g), emellett a mandulában (0,0176?0,021mg/100g) és a pörkölt földimogyoróban (0,022?0,013mg/100g) valamint a vad fekete mustármagban (0,023?0,007 mg/100g) is találtunk resveratrolt. Az ipari pörkölés hatására az földimogyoró magvakból kimutatható resveratrol mennyisége növelhető. A mustármagokban a Ran BP1 domain containing protein, a serpin-6 prekursor, a glukán szintetáz, a steroleosin valamint az Mpt5 fehérje azonosítottunk. A vad fekete mustármag szignifikánsan több illóolajat tartalmaz, mint a vizsgálatba bevont többi minta. Az illóolaj komponensek identifikálása során a következőket azonosítottuk: piperilin, limonen, dipiperin, cineol, terpinen-4-ol. Vizsgálataink alapján a mustármagőrlemények egyes baktériumokkal szemben antimikrobiális hatással bírnak. A Salmonella és az Escherichia coli esetében igen erős bakteriosztatikus hatást tapasztaltunk.
Absztrakt angolulAnalytic evaluation of oilseeds
Kulcsszó (Magyar)antimikrobiális hatás
egészségtudomány
fehérje
HPLC
illóolaj
MALDI-TOF
olajos magvak
resveratrol
Kulcsszó (Angol)antimicrobial effect
Health Sciences
HPLC
MALDI-TOF
oilseeds
protein
resveratrol
volatile oil
Tudományterület / TudományágTudományterület::Orvostudományok - Medicine::Egészségtudományok - General health sciences
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaEgészségtudományi Doktori Iskola
BírálóDr. Horváthné Szanics Enikő
Prof. Dr. Bíró György
A bizottság elnökeProf. Dr. Komáromy László
A bizottság tagjaDr. Ács Pongrác
Dr. Elekes Krisztián
TémavezetőProf. Dr. Figler Mária
A védés dátuma2014-03-10


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record