Olajos magvak analitikai vizsgálata
Elérhetővé téve ekkor | 2014-06-01T14:39:58Z |
Évszám | 2013 |
Szerző | Gubicskóné Kisbenedek Andrea MTMTID: 10016242 |
Webcím | https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/7341 |
Az értekezés nyelve | Magyar |
Az értekezés címe az értekezés nyelvén | Olajos magvak analitikai vizsgálata |
Az értekezés címe angolul | Analytic evaluation of oilseeds |
A tézisek címe az értekezés nyelvén | Olajos magvak analitikai vizsgálata |
A tézisek címe angolul | Analytic evaluation of oilseeds |
Absztrakt az értekezés nyelvén | A vizsgálat során célul tűztük ki az olajos magvak összetételének elemzését, különös tekintettel a resveratrol tartalmuk meghatározására. A vizsgálataink kiterjedtek a mustármagokban található fehérjék meghatározására valamint illóolaj tartalmuk és egyes baktériumokra gyakorolt hatásaik vizsgálatára. A legnagyobb mennyiségű resveratrolt a napraforgómag estében tudtuk kimutatni (0,0398?0,01mg/100g), emellett a mandulában (0,0176?0,021mg/100g) és a pörkölt földimogyoróban (0,022?0,013mg/100g) valamint a vad fekete mustármagban (0,023?0,007 mg/100g) is találtunk resveratrolt. Az ipari pörkölés hatására az földimogyoró magvakból kimutatható resveratrol mennyisége növelhető. A mustármagokban a Ran BP1 domain containing protein, a serpin-6 prekursor, a glukán szintetáz, a steroleosin valamint az Mpt5 fehérje azonosítottunk. A vad fekete mustármag szignifikánsan több illóolajat tartalmaz, mint a vizsgálatba bevont többi minta. Az illóolaj komponensek identifikálása során a következőket azonosítottuk: piperilin, limonen, dipiperin, cineol, terpinen-4-ol. Vizsgálataink alapján a mustármagőrlemények egyes baktériumokkal szemben antimikrobiális hatással bírnak. A Salmonella és az Escherichia coli esetében igen erős bakteriosztatikus hatást tapasztaltunk. |
Absztrakt angolul | Analytic evaluation of oilseeds |
Kulcsszó (Magyar) | antimikrobiális hatás egészségtudomány fehérje HPLC illóolaj MALDI-TOF olajos magvak resveratrol |
Kulcsszó (Angol) | antimicrobial effect Health Sciences HPLC MALDI-TOF oilseeds protein resveratrol volatile oil |
Tudományterület / Tudományág | Tudományterület::Orvostudományok - Medicine::Egészségtudományok - General health sciences |
Egyetem | Pécsi Tudományegyetem |
Doktori iskola | Egészségtudományi Doktori Iskola |
Bíráló | Dr. Horváthné Szanics Enikő Prof. Dr. Bíró György |
A bizottság elnöke | Prof. Dr. Komáromy László |
A bizottság tagja | Dr. Ács Pongrác Dr. Elekes Krisztián |
Témavezető | Prof. Dr. Figler Mária |
A védés dátuma | 2014-03-10 |