Táplálkozás és élelmiszerbiztonság Magyarországon, különös tekintettel a daganatos megbetegedésekre
Abstract
A magyar lakosság egészségi állapotát jellemző halálozási statisztikai adatok szerint az összes halálozás mintegy negyedét (24,8 %) a daganatos megbetegedések miatt bekövetkező halálozás teszi ki. A magyarországi daganatos halálozás Európában és a világon is az elsők közé tartozik. E multifaktoriális megbetegedés kialakulásában kiemelkedő szerepe van a táplálkozásnak szoros összefüggésben az életmóddal. Az egészségtelen táplálkozás a rákos megbetegedések miatti összes halálozás mintegy harmadáért (35%) felelős, a különböző szervi lokalizációjú daganatos megbetegedések esetében ettől lényeges eltérések észlelhetők. A World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research 1997-ben megjelentetett kiadványában (Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a Global Perspective) közölt evidencia kritériumok alapján kutattam, jelen vannak-e a daganatos megbetegedések kockázati tényezői illetve a rákprevenciós faktorok a magyar felnőtt lakosság táplálkozásában. A magyar lakosság táplálkozási profilját összehasonlítottam a daganatos megbetegedések mortalitási és morbiditási adataival. Javaslatot készítettem az egészséges felnőtt lakosság kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásának elősegítése céljából, ami egyúttal hozzájárul a populáció rákprevenciójához. A rákprevenciós program –ami a táplálkozás és életmód megváltoztatása mellett más lényeges fejezeteket is tartalmaz –mielőbbi megkezdését és töretlen folytatását az teszi szükségessé, hogy a rákmorbiditás és –mortalitási viszonyokban történő javulás csak évek, évtizedek múlva várható. Indokoltnak látom a rákmegelőzésben számottevő szerepet betöltőegészséges táplálkozás elterjesztését az egészségpolitika előterébe állítani, a jelenlegi és időben változó népegészségügyi programok jelentős pontjaként kezelni.