Táplálkozás és élelmiszerbiztonság Magyarországon, különös tekintettel a daganatos megbetegedésekre
Elérhetővé téve ekkor | 2014-02-10T12:08:15Z |
Évszám | 2004 |
Szerző | Dr. Rodler Imre MTMTID: - |
Webcím | https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/5363 |
Az értekezés nyelve | Magyar |
Az értekezés címe az értekezés nyelvén | Táplálkozás és élelmiszerbiztonság Magyarországon, különös tekintettel a daganatos megbetegedésekre |
A tézisek címe az értekezés nyelvén | Táplálkozás és élelmiszerbiztonság Magyarországon, különös tekintettel a daganatos megbetegedésekre |
Absztrakt az értekezés nyelvén | A magyar lakosság egészségi állapotát jellemző halálozási statisztikai adatok szerint az összes halálozás mintegy negyedét (24,8 %) a daganatos megbetegedések miatt bekövetkező halálozás teszi ki. A magyarországi daganatos halálozás Európában és a világon is az elsők közé tartozik. E multifaktoriális megbetegedés kialakulásában kiemelkedő szerepe van a táplálkozásnak szoros összefüggésben az életmóddal. Az egészségtelen táplálkozás a rákos megbetegedések miatti összes halálozás mintegy harmadáért (35%) felelős, a különböző szervi lokalizációjú daganatos megbetegedések esetében ettől lényeges eltérések észlelhetők. A World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research 1997-ben megjelentetett kiadványában (Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a Global Perspective) közölt evidencia kritériumok alapján kutattam, jelen vannak-e a daganatos megbetegedések kockázati tényezői illetve a rákprevenciós faktorok a magyar felnőtt lakosság táplálkozásában. A magyar lakosság táplálkozási profilját összehasonlítottam a daganatos megbetegedések mortalitási és morbiditási adataival. Javaslatot készítettem az egészséges felnőtt lakosság kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásának elősegítése céljából, ami egyúttal hozzájárul a populáció rákprevenciójához. A rákprevenciós program –ami a táplálkozás és életmód megváltoztatása mellett más lényeges fejezeteket is tartalmaz –mielőbbi megkezdését és töretlen folytatását az teszi szükségessé, hogy a rákmorbiditás és –mortalitási viszonyokban történő javulás csak évek, évtizedek múlva várható. Indokoltnak látom a rákmegelőzésben számottevő szerepet betöltőegészséges táplálkozás elterjesztését az egészségpolitika előterébe állítani, a jelenlegi és időben változó népegészségügyi programok jelentős pontjaként kezelni. |
Kulcsszó (Magyar) | daganatok élelmiszerbiztonság halálozás krónikus nem fertőző betegségek táplálkozás |
Kulcsszó (Angol) | cancer chronic non-communicable diseases food safety mortality nutrition |
Tudományterület / Tudományág | Tudományterület::Orvostudományok - Medicine |
Egyetem | Pécsi Tudományegyetem |
Doktori iskola | Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola |
Bíráló | Barna Mária |
A bizottság elnöke | Németh Péter |
A bizottság tagja | Farkas Mária Mózsik Gyula Pintér István |
Témavezető | Ember István |
A védés dátuma | 2005-04-13 |