Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2014-02-10T12:08:15Z
Évszám2004
Szerző Dr. Rodler Imre
MTMTID:
-
Webcímhttps://pea.lib.pte.hu/handle/pea/5363
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénTáplálkozás és élelmiszerbiztonság Magyarországon, különös tekintettel a daganatos megbetegedésekre
A tézisek címe az értekezés nyelvénTáplálkozás és élelmiszerbiztonság Magyarországon, különös tekintettel a daganatos megbetegedésekre
Absztrakt az értekezés nyelvénA magyar lakosság egészségi állapotát jellemző halálozási statisztikai adatok szerint az összes halálozás mintegy negyedét (24,8 %) a daganatos megbetegedések miatt bekövetkező halálozás teszi ki. A magyarországi daganatos halálozás Európában és a világon is az elsők közé tartozik. E multifaktoriális megbetegedés kialakulásában kiemelkedő szerepe van a táplálkozásnak szoros összefüggésben az életmóddal. Az egészségtelen táplálkozás a rákos megbetegedések miatti összes halálozás mintegy harmadáért (35%) felelős, a különböző szervi lokalizációjú daganatos megbetegedések esetében ettől lényeges eltérések észlelhetők. A World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research 1997-ben megjelentetett kiadványában (Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a Global Perspective) közölt evidencia kritériumok alapján kutattam, jelen vannak-e a daganatos megbetegedések kockázati tényezői illetve a rákprevenciós faktorok a magyar felnőtt lakosság táplálkozásában. A magyar lakosság táplálkozási profilját összehasonlítottam a daganatos megbetegedések mortalitási és morbiditási adataival. Javaslatot készítettem az egészséges felnőtt lakosság kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásának elősegítése céljából, ami egyúttal hozzájárul a populáció rákprevenciójához. A rákprevenciós program –ami a táplálkozás és életmód megváltoztatása mellett más lényeges fejezeteket is tartalmaz –mielőbbi megkezdését és töretlen folytatását az teszi szükségessé, hogy a rákmorbiditás és –mortalitási viszonyokban történő javulás csak évek, évtizedek múlva várható. Indokoltnak látom a rákmegelőzésben számottevő szerepet betöltőegészséges táplálkozás elterjesztését az egészségpolitika előterébe állítani, a jelenlegi és időben változó népegészségügyi programok jelentős pontjaként kezelni.
Kulcsszó (Magyar)daganatok
élelmiszerbiztonság
halálozás
krónikus nem fertőző betegségek
táplálkozás
Kulcsszó (Angol)cancer
chronic non-communicable diseases
food safety
mortality
nutrition
Tudományterület / TudományágTudományterület::Orvostudományok - Medicine
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaKlinikai Orvostudományok Doktori Iskola
BírálóBarna Mária
A bizottság elnökeNémeth Péter
A bizottság tagjaFarkas Mária
Mózsik Gyula
Pintér István
TémavezetőEmber István
A védés dátuma2005-04-13


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record