Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2024-11-11T06:39:28Z
Szerző Hulman Anita
MTMTID:
10074796
Webcímhttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/45433
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénA SZÜLÉSZETI BEAVATKOZÁSOK HATÁSA A GYERMEKTÁPLÁLÁSRA, VALAMINT A GYERMEKÁGYAS ANYA TÁPLÁLKOZÁSA
Az értekezés címe angolulTHE IMPACT OF OBSTETRIC INTERVENTIONS ON INFANT FEEDING AND MATERNAL NUTRITION
Absztrakt az értekezés nyelvénAz Egészségügyi Világszervezet (WHO, 2014) a kizárólagos szoptatás fenntartását javasolja a csecsemő féléves koráig és a szoptatás folytatását a gyermek 2 éves koráig vagy igény esetén akár azon túl. Az Európai Régióban a kizárólagos anyatejes táplálás rátája féléves korig mindössze 13%, Magyarországon ez az arány 25%. A szoptatást befolyásolhatják bizonyos szociodemográfiai faktorok, vagy a szülés körülményei, úgy, mint az alkalmazott szülészeti beavatkozások, valamint a szülés utáni kórházi ellátás körülményei. Kutatásunk célja volt összehasonlítani a magyar anyák születésének, valamint szülésének körülményeit, emellett megvizsgálni a szülészeti beavatkozásoknak, a szülés módjának és a postpartum körülményeknek a kapcsolatát egymással, illetve a szoptatással. Továbbá felmérni a szoptató anyák és nem a szoptató anyák táplálkozási szokásait a gyermekágyas időszakban. A kvantitatív, keresztmetszeti vizsgálatunkat 2021. 03. 26. és 2021. 07. 18. között végeztük. A nem véletlen¬szerű, célirányos, szakértői mintaválasztás során a célcsoportba azok a biológiai anyák kerültek, akik legalább egy, a 37. betöltött gestatiós hét után élve született és legfeljebb 60 hónapos (5 éves) gyermeket neveltek. A kizárási kritériumok közé tartozott az első gyermekkel való várandósság, a kötelező kérdések nem megfelelő kitöltése (n=2008). A felmérés online formában, önkitöltős kérdőíven keresztül, anonim módon történt. A szignifikancia szintet p<0,05 értéknél határoztuk meg. Több, mint kétezer magyar anya bevonásával igazoltuk, hogy az anya születésének ideje és módja befolyásolhatja gyermeke szülésének idejét (p<0,001) és módját (p<0,001). Emellett hazánkban először bizonyítottuk be, hogy a szintetikus oxitocin és az epidurális érzéstelenítés alkalmazása alakíthatják a szülés módját, valamint hatással lehetnek az anya és az újszülött által az intézményi ellátás során megtapasztalt postpartum körülményekre is (p<0,05). Ezen túlmenően magyar mintán elsőként támasztottuk alá, hogy ezen felsorolt tényezők mindegyike befolyásolhatják a szoptatás kimenetelét, valamint a gyermek táplálásának módját (p<0,05). A puerperium idején a szoptató anyák körében szignifikánsan magasabb arányú a változatos táplálkozás előfordulása (p=0,006), valamint nagyobb figyelmet fordítanak az energia (p=0,002) -, a vitamin-, és az ásványi anyag bevitelükre (p=0,044), mint a nem szoptató anyák.
Kulcsszó (Magyar)kizárólagos szoptatás
puerperium
szoptatás
szülészeti beavatkozás
táplálkozás
Kulcsszó (Angol)breastfeeding
exclusive breastfeeding
nutrition
obstetric intervention
puerperium
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaETK Egészségtudományi Doktori Iskola
TémavezetőDr. Pakai Annamária
Prof. Dr. Varga Katalin


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record