Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2022-11-14T09:35:14Z
Szerző Szabó László
MTMTID:
10051847
Webcímhttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/34525
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénFlavonoid-kivonat, zöld tea kivonat, japán viaszbogyó kivonat, kávé kivonat, olívaolaj és transz-zsírsav hatása a DMBA indukálta LINE-1 DNS-metilációra
Az értekezés címe angolulEffect of flavonoid extract, green tea extract, chinese bayberry extract, coffee extract, olive oil and trans-fatty acid on DMBA-induced LINE-1 DNA methylation
Absztrakt az értekezés nyelvénA doktori értekezés célja a környezeti karcinogén vegyületek által indukált károsodások és az ellenük potenciálisan védő étrendi komponensek kölcsönhatásainak feltárása in vivo CBA/Ca egerekben, a LINE-1 retrotranszpozon metiláltsági állapotán keresztül. Az kutatás során többek között bizonyítást nyert, hogy a flavonoid kivonat, a zöldtea kivonat, a japán viaszbogyó kivonat, a kávé kivonat és az extra szűz olívaolaj kivédte, míg a transz-zsírsav erősítette a DMBA által indukált LINE-1 hipometilációt.
Kulcsszó (Magyar)12-dimethylbenz(a)anthracene
7
DNS-metiláció
Egészségtudomány
kemoprevenció
LINE-1
Kulcsszó (Angol)12-dimethylbenz(a)anthracene
7
chemoprevention
DNA methylation
Health Sciences
LINE-1
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaETK Egészségtudományi Doktori Iskola
TémavezetőKiss István


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record