Flavonoid-kivonat, zöld tea kivonat, japán viaszbogyó kivonat, kávé kivonat, olívaolaj és transz-zsírsav hatása a DMBA indukálta LINE-1 DNS-metilációra
Elérhetővé téve ekkor | 2022-11-14T09:35:14Z |
Szerző | Szabó László MTMTID: 10051847 |
Webcím | http://pea.lib.pte.hu/handle/pea/34525 |
Az értekezés nyelve | Magyar |
Az értekezés címe az értekezés nyelvén | Flavonoid-kivonat, zöld tea kivonat, japán viaszbogyó kivonat, kávé kivonat, olívaolaj és transz-zsírsav hatása a DMBA indukálta LINE-1 DNS-metilációra |
Az értekezés címe angolul | Effect of flavonoid extract, green tea extract, chinese bayberry extract, coffee extract, olive oil and trans-fatty acid on DMBA-induced LINE-1 DNA methylation |
Absztrakt az értekezés nyelvén | A doktori értekezés célja a környezeti karcinogén vegyületek által indukált károsodások és az ellenük potenciálisan védő étrendi komponensek kölcsönhatásainak feltárása in vivo CBA/Ca egerekben, a LINE-1 retrotranszpozon metiláltsági állapotán keresztül. Az kutatás során többek között bizonyítást nyert, hogy a flavonoid kivonat, a zöldtea kivonat, a japán viaszbogyó kivonat, a kávé kivonat és az extra szűz olívaolaj kivédte, míg a transz-zsírsav erősítette a DMBA által indukált LINE-1 hipometilációt. |
Kulcsszó (Magyar) | 12-dimethylbenz(a)anthracene 7 DNS-metiláció Egészségtudomány kemoprevenció LINE-1 |
Kulcsszó (Angol) | 12-dimethylbenz(a)anthracene 7 chemoprevention DNA methylation Health Sciences LINE-1 |
Egyetem | Pécsi Tudományegyetem |
Doktori iskola | ETK Egészségtudományi Doktori Iskola |
Témavezető | Kiss István |