Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2022-11-14T09:35:05Z
Szerző Molnár Richárd
MTMTID:
10051845
Webcímhttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/34524
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénOlívaolaj, kávé kivonat, japán viaszbogyó kivonat, zöld tea kivonat, polifenol kivonat és transz-zsírsavak hatása a miR-134, miR-132, miR-124-1, miR-9-3 és az mTORC1 gén expresszióra in vivo DMBA-kezelt egerekben
Az értekezés címe angolulIn vivo effects of olive oil, coffee extract, Chinese bayberry extract, green tea extract, polyphenol extract and trans-fatty acids on miR-134, miR-132, miR-124-1, miR-9-3 and mTORC1 gene expression in a DMBA-treated mouse model
Absztrakt az értekezés nyelvénA doktori értekezés célja az emberi táplálkozás során fellelhető 6 különböző étrendi komponens DMBA által kiváltott karcinogenezisben betöltött szerepének vizsgálata egy 5 biomarkeren (miR-9-3, miR 124 1, a miR 134, a miR 132, valamint az mTORC1 gén) alapuló panel segítségével, mely alkalmas karcinogén expozíciók korai jelzésére. A kutatás eredményeként bebizonyosodott, hogy az olívaolaj, a fekete kávé, a japán viaszbogyó kivonat és a polifenolok kivédték, míg a transzzsírsavak tovább erősítették a DMBA káros hatásait.
Kulcsszó (Magyar)12-dimethylbenz(a)anthracene
7
Egészségtudomány
karcinogenezis
kemoprevenció
táplálkozás
Kulcsszó (Angol)12-dimethylbenz(a)anthracene
7
carcinogenesis
chemoprevention
Health Sciences
nutrition
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaETK Egészségtudományi Doktori Iskola
TémavezetőKiss István


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record