Olívaolaj, kávé kivonat, japán viaszbogyó kivonat, zöld tea kivonat, polifenol kivonat és transz-zsírsavak hatása a miR-134, miR-132, miR-124-1, miR-9-3 és az mTORC1 gén expresszióra in vivo DMBA-kezelt egerekben
Elérhetővé téve ekkor | 2022-11-14T09:35:05Z |
Szerző | Molnár Richárd MTMTID: 10051845 |
Webcím | http://pea.lib.pte.hu/handle/pea/34524 |
Az értekezés nyelve | Magyar |
Az értekezés címe az értekezés nyelvén | Olívaolaj, kávé kivonat, japán viaszbogyó kivonat, zöld tea kivonat, polifenol kivonat és transz-zsírsavak hatása a miR-134, miR-132, miR-124-1, miR-9-3 és az mTORC1 gén expresszióra in vivo DMBA-kezelt egerekben |
Az értekezés címe angolul | In vivo effects of olive oil, coffee extract, Chinese bayberry extract, green tea extract, polyphenol extract and trans-fatty acids on miR-134, miR-132, miR-124-1, miR-9-3 and mTORC1 gene expression in a DMBA-treated mouse model |
Absztrakt az értekezés nyelvén | A doktori értekezés célja az emberi táplálkozás során fellelhető 6 különböző étrendi komponens DMBA által kiváltott karcinogenezisben betöltött szerepének vizsgálata egy 5 biomarkeren (miR-9-3, miR 124 1, a miR 134, a miR 132, valamint az mTORC1 gén) alapuló panel segítségével, mely alkalmas karcinogén expozíciók korai jelzésére. A kutatás eredményeként bebizonyosodott, hogy az olívaolaj, a fekete kávé, a japán viaszbogyó kivonat és a polifenolok kivédték, míg a transzzsírsavak tovább erősítették a DMBA káros hatásait. |
Kulcsszó (Magyar) | 12-dimethylbenz(a)anthracene 7 Egészségtudomány karcinogenezis kemoprevenció táplálkozás |
Kulcsszó (Angol) | 12-dimethylbenz(a)anthracene 7 carcinogenesis chemoprevention Health Sciences nutrition |
Egyetem | Pécsi Tudományegyetem |
Doktori iskola | ETK Egészségtudományi Doktori Iskola |
Témavezető | Kiss István |