Olívaolaj, kávé kivonat, japán viaszbogyó kivonat, zöld tea kivonat, polifenol kivonat és transz-zsírsavak hatása a miR-134, miR-132, miR-124-1, miR-9-3 és az mTORC1 gén expresszióra in vivo DMBA-kezelt egerekben
Abstract
A doktori értekezés célja az emberi táplálkozás során fellelhető 6 különböző étrendi komponens DMBA által kiváltott karcinogenezisben betöltött szerepének vizsgálata egy 5 biomarkeren (miR-9-3, miR 124 1, a miR 134, a miR 132, valamint az mTORC1 gén) alapuló panel segítségével, mely alkalmas karcinogén expozíciók korai jelzésére. A kutatás eredményeként bebizonyosodott, hogy az olívaolaj, a fekete kávé, a japán viaszbogyó kivonat és a polifenolok kivédték, míg a transzzsírsavak tovább erősítették a DMBA káros hatásait.