Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2022-10-19T06:02:22Z
Szerző Bodó Alexandra
MTMTID:
10062503
Webcímhttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/34476
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénKülönböző botanikai és földrajzi eredetű hazai nektárforrások, vegyes- és fajtamézek komplex elemzése
Az értekezés címe angolulComplex analysis of Hungarian nectar sources, multi- and unifloral honeys from different botanical and geographical origin
Absztrakt az értekezés nyelvénA nektár a növények nektáriumainak (nektármirigyeinek) édes, viszkózus szekrétuma (Amtmann, 2009). A nektár térfogatát és összetételét számos ökológiai paraméter befolyásolja, mint például a mikroklimatikus viszonyok (levegő hőmérséklet, relatív páratartalom, párolgás, napsugárzás mennyisége, szélsebesség), valamint a talaj jellemzői. A talaj jellemzőihez tartozik a nedvességszint, hőmérséklet és szellőzöttség (Fahn, 1949; Dafni és mtsai., 1988; Zimmerman, 1988; Petanidou és mtsai., 2000; Mačuković-Jocić és mtsai., 2004; Silva és mtsai., 2004; Mačuković-Jocić és mtsai., 2005; Mačuković-Jocić, 2006; Pacini & Nepi, 2007; Mačuković-Jocić és mtsai., 2008; Lu és mtsai., 2015). A medvehagyma (Allium ursinum L.) egy hagymás, évelő lágyszárú egyszikű, amely széles körben elterjedt Európa lombhullató erdőiben (Tutin, 1942), valamint Ázsia (Tutin, 1942; Stearn, 1947) és Afrika (Schmid, 1975) egyes vidékein. A fajt hagyományosan élelmezési és gyógyászati célokra használják, például vérnyomás és koleszterinszint csökkentésére (Reuter, 1995; Sobolewska és mtsai., 2015). Emellett a virágok által termelt nektárból fajtaméz nyerhető. Így érdeklődésre tarthat számot, hogy a fent említett éghajlati és talajjellemzők közül melyek és milyen mértékben befolyásolják a virágok nektárprodukcióját. Hazai viszonylatban korábbi kutatások már tisztázták, hogy a medvehagyma termőhelye és annak mikroklimatikus viszonyai hogyan hatnak a nektár mennyiségére és minőségére (Farkas és mtsai., 2012). Ugyanakkor a talaj különböző paramétereinek az A. ursinum nektártermelésére gyakorolt hatását még nem tárták fel.
Kulcsszó (Magyar)antioxidáns kapacitás
ásványianyag-tartalom
melisszopalinológia
méz
nektár
Kulcsszó (Angol)antioxidant capacity
honey
melissopalynology
mineral content
nectar
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaTTK Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record