Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2022-09-07T09:08:36Z
Szerző Szabó Zoltán
MTMTID:
10037770
Webcímhttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/34391
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénEgyes növényi olajok hőközlés hatására bekövetkező zsírsavösszetétel változásainak vizsgálata, kiegészítve a többszörösen telítetlen zsírsavak koronavírus okozta megbetegedésben történő esetleges felhasználásával
Az értekezés címe angolulInvestigation of changes in the fatty acid composition of certain plant based cooking oils on exposure to heat, with the possible use of polyunsaturated fatty acids in coronavirus disease
Absztrakt az értekezés nyelvénVizsgálatainkban növényi olajok többszöri hőközlés hatására bekövetkező zsírsavváltozásait vizsgáltuk kémiai analitikai módszerrel. Mindezt kiegészítettük nem szisztematikus szakirodalomkutatással is, amelynek tárgya a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak citokin viharra gyakorolt potenciális hatásai voltak. Eredményeinkből kitűnik, hogy a háztartási körülményeket modellezve a hevített növényi eredetű étkezési olajok esetében a transz-zsírsavak mennyisége a hevítések számával folyamatosan növekszik, míg az esszenciális zsírsavak (alfa-linolénsav és linolsav) mennyisége pedig csökken. Szakirodalmi adatok alapján elmondható, hogy a citokin viharban is központi szerepet játszó interleukinek expressziója, illetve azok egyéb mért értékei eikozapentaénsav és dokozahexaénsav szupplementáció hatására csökkennek.
Kulcsszó (Magyar)COVID-19
Egészségtudomány
hőközlés
növényi olajok
telítetlen zsírsavak
Kulcsszó (Angol)COVID-19
exposure to heat
Health Sciences
plant based cooking oils
polyunsaturated fatty acids
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaETK Egészségtudományi Doktori Iskola
TémavezetőDecsi Tamás
Figler Mária


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record