Egyes növényi olajok hőközlés hatására bekövetkező zsírsavösszetétel változásainak vizsgálata, kiegészítve a többszörösen telítetlen zsírsavak koronavírus okozta megbetegedésben történő esetleges felhasználásával
Abstract
Vizsgálatainkban növényi olajok többszöri hőközlés hatására bekövetkező zsírsavváltozásait vizsgáltuk kémiai analitikai módszerrel. Mindezt kiegészítettük nem szisztematikus szakirodalomkutatással is, amelynek tárgya a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak citokin viharra gyakorolt potenciális hatásai voltak. Eredményeinkből kitűnik, hogy a háztartási körülményeket modellezve a hevített növényi eredetű étkezési olajok esetében a transz-zsírsavak mennyisége a hevítések számával folyamatosan növekszik, míg az esszenciális zsírsavak (alfa-linolénsav és linolsav) mennyisége pedig csökken. Szakirodalmi adatok alapján elmondható, hogy a citokin viharban is központi szerepet játszó interleukinek expressziója, illetve azok egyéb mért értékei eikozapentaénsav és dokozahexaénsav szupplementáció hatására csökkennek.