Show simple item record

Elérhetővé téve ekkor2019-06-03T12:20:32Z
Szerző Pénzes-Hűvös Ágota
MTMTID:
10061182
Webcímhttp://pea.lib.pte.hu/handle/pea/19346
Az értekezés nyelveMagyar
Az értekezés címe az értekezés nyelvénPrimycin termelő ipari baktérium törzs polifázikus azonosítása, a hatóanyag jellemzése és in vitro vizsgálata
Az értekezés címe angolulIdentification of a primycin producing industrial bacterial strain and in vitro investigation of the active substance.
Absztrakt az értekezés nyelvénTúlzás nélkül állítható, hogy az antibiotikumok felfedezése majd széles körű elterjedése nem csupán az orvosi gyakorlatban, a fertőző betegségek elleni küzdelemben jelentett áttörés, hanem máig ható módon döntő befolyást gyakorolt az emberi történelem menetére is. A huszadik század közepén, amit az antibiotikumok aranykorának tartunk, az antibiotikumok a bakteriális fertőzések végleges gyógyszereinek tűntek, azonban hamar kiderült, hogy az antibiotikumok nem bizonyulnak mindenható gyógyszereknek. Annak ellenére, hogy napjainkban jelentős számú természetes, félszintetikus és szintetikus antibiotikum áll rendelkezésre a gyógyításban, részben az antibiotikumok indokolatlan használatának következtében a kórokozók ellen alkalmazott terápiás eljárások egyre gyakrabban hatástalanok. Ennek egyik oka, hogy a folyamatosan bővülő antimikrobiális szerekkel szemben multirezisztens baktériumtörzsek alakulnak ki. A kiterjedten antibiotikum-rezisztens Mycobacterium tuberculosis, a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus(MRSA), a multirezisztens Escherichia coliés Klebsiella pneumoniaema már komoly közegészségügyi fenyegetések. Az új antibiotikumok kifejlesztésének lassulása miatt új stratégiák alkalmazása vált szükségessé a világszerte egyre fenyegetőbbé váló antibiotikum rezisztenciák ellen. A fenti jelenség alapján ezen stratégiák egyike a régi, a jelenlegi klinikai gyakorlatban nem,vagy kevéssé használt antibiotikumok felelevenítését célozza. A primycin, mely az első Magyarországon felfedezett, izolált és gyártott antibiotikum, kimagasló hatékonyságot mutat a leggyakoribb Gram-pozitív kórokozók jelenlegi populációival szemben, beleértve a jelenleg terjedő multirezisztens törzseket. A nem osztódó baktériumokkal szembeni baktericid hatása, és a multirezisztens Gram-pozitív baktériumokkal szembeni kiterjedt és nagyfokú hatékonyága a primycint igen értékessé teszi a 3klinikai gyakorlat számára. A gyógyszerfejlesztés szempontjából azonban mindenképp szükséges a modern vizsgálati módszerekkel történő újraértékelése és ismereteink bővítése, hogy a mai kor ipari és tudományos elvárásainak megfeleljen. A munka alapjául a PTE TTK Általános és Környezeti Mikrobiológiai Tanszék és a Pannonpharma Kft. közös kutatási programja szolgált.
Kulcsszó (Magyar)citotoxicitás
genom szekvenálás
in vitro három dimenziós humán májmodell
primycin
Saccharomonospora azurea
Kulcsszó (Angol)cytotoxicity
genom sequencing
in vitro three dimensional human liver model
primycin
Saccharomonospora azurea
EgyetemPécsi Tudományegyetem
Doktori iskolaTTK Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola
TémavezetőFekete Csaba
Pongrácz Judit


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record